Vertrouwenscontactpersoon

In de Algemene Ledenvergadering van 26 februari 2020 is Willem Kamermans, lid van onze vereniging voorgesteld als onze Vertrouwenscontactperoon (VCP). Willem stelt zich hieronder voor.


Ik ben bijna 25 jaar als huisarts in ’s-Gravenzande werkzaam geweest. Vanaf 2016 ben ik met pensioen, maar werk nog 1 dag per week in Breukelen in de praktijk van mijn oudste zoon.

Vanaf 1984 zijn mijn vrouw en ik lid van LTC ‘s-Gravenzande. Ook onze twee zoons zijn beiden actieve tennissers. Ik verwacht dan ook dat onze 5 kleindochters in de toekomst wel zullen gaan tennissen.


Wanneer kun je bij de VCP terecht?

  • Voel je je niet veilig op de club of op de baan?
  • Is er sprake van machtsmisbruik ?
  • Zijn er signalen van (seksuele) intimidatie?
  • Voel je je bedreigd of gepest?
  • Of doet zich een andersoortige ongewenste situatie voor?

Misschien is er iets vervelends voorgevallen tijdens een wedstrijd of training, in contact met een medelid, trainer of begeleider. Wellicht heb je een probleem met iemand en je vindt het lastig dit te bespreken. Loop je rond met een vraag of situatie zoals hier beschreven, dan kun je terecht bij mij als VCP.

Het bestuur van LTC ‘s-Gravenzande vindt het belangrijk dat je jouw sport in een veilige, prettige omgeving kunt beoefenen, in een omgeving waar jij je thuis voelt. Het gaat erom dat je plezier beleeft aan de tennissport, samen met medesporters, begeleiders, trainers en de supporters langs de lijn. Als dat niet zo ervaren wordt, is het belangrijk dat je een ongewenste situatie kunt bespreken met een betrouwbaar en onafhankelijk persoon. Daarom heeft LTC ‘s-Gravenzande binnen de club een Vertrouwenscontact­persoon (VCP) aangesteld. Als VCP bied ik een luisterend oor, behandel je (verhaal) met respect, werk vertrouwelijk, geef raad en verwijs door voor geschikte hulp.

Wat kan ik voor je doen?

Als VCP-er ben ik aanspreekpunt voor alle betrokkenen bij de club: leden, ouders, trainers/coaches, vrijwilligers met vragen, twijfels of signalen over zaken die met ongewenst (intimiderend) gedrag te maken hebben.

Ik bied een klankbord, een luisterend oor en samen onderzoeken we de volgende stap om de situatie te verbeteren.

Ik werk onafhankelijk van het LTC-bestuur en koppel meldingen anoniem (dus zonder vermelding van je naam) terug aan de voorzitter van het bestuur. De voorzitter pakt het vraagstuk verder op indien noodzakelijk.

Van de gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, wordt niemand op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven en ervan op de hoogte bent.

Behoefte aan contact?

Je kunt contact opnemen met de VCP vertrouwenscontactpersoon@ltc-sgravenzande.nl of telefonisch: 06 22373098.
Ook is het mogelijk om de hulplijn seksuele intimidatie van het NOC*NSF te bellen op 0900 202 5590 (op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur, 10 cent per minuut).

’s-Gravenzande, mei 2020